Cachetyper
Her kan du læse om de forskellige cachetyper der findes. De fleste kræver Premium medlemskab på nær de grønne Traditionelle. Husk at tjekke om der er et parkerings waypoint i cachebeskrivelsen eller attributter om den er kørestolsegnet eller kræver særligt udstyr. En natcache kræver en lommelygte.
Traditional
Den traditionelle cache med et terræn og sværhedsgrad fra og med 1.5 og ned (lettere) er den type du kan finde med det gratis medlemskab hos Geocaching.com
Cachen ligger på det angivne koordinat. I cache beskrivelsen er det en god ide at se hvor stor cachen du skal finde er. Der er måske også et hint du kan bruge hvis cachen ikke vil frem. Denne cachetype er den oprindelig form for cache der blev lagt i år 2000.
Multi-cache
Multi-cachen er een af de cachetyper ligger IKKE på det angivne koordinat. Modsat Mystery cacherne som ofte løses hjemmefra, så skal man være i området nær multi-cachen hvor svarene så findes.
Derfor er det nødvendig forberedelse at have cacheskrivelsen ved hånden og evt. skrivegrej og papir med.
Du skal selv sammenstykke koordinatet ud fra oplysninger du f.eks. finder i nærtliggende cacher eller ved at observere ting på turen. En Natcache multi- cache skal du starte ved koordinatet og følge reflekserne.
Et eksempel på en klassisk multi-cache er Doktorparken
Her skal bogstaverne udskiftes med tal
N56 27. D A F
E09 59. A C F
Et af spørgsmålene er:
På Waypoint 1 (Her ses skulpturen Carina)
“Hvor mange sten er der i øverste lag? Antallet = BC”
Lad os sige der var 12 sten så var B= 1 og C = 2
Når du kender svaret på alle spørgsmålene laver du selv et Waypoint koordinat vha. appen eller taster det ind på anden vis. Herefter kan du navigere til stedet hvor du tror at Multi-cachen i virkelighed ligger. Måske skal du tilbage og tælle sten eller måske ligger den der bare i første forsøg.
Mystery cache
Mystery cacher eller unknown er en af de cachetyper der godt kan ligge på det angivne koordinat hvis du skal f.eks udtænke koden til en hængelås hjemmefra og så tage ud og åbne låen og vachebeholderen. Ofte ligger de IKKE på det angivne koordinat og løses hjemmefra. Der skal ofte tænkes over tingene men ikke altid. Nogle ligger længe uden at blive fundet fordi de er meget svære. Andre er meget ligetil og minder om Multi-cacherne.
På billedet ses en mystery serie fra teamet “Trekanten” der nærmest som Geo-art har placeret koordinaterne i en trekant. Når du har løst den enkelte Mystery kan du gå ind og redigere cacheejerens koordinat med din løsning og så ændrer logoet sig fra at være et spørgsmåls tegn til at være et puslespilsbrik og det er kun dig der kan se den nye placering som du så kan navigere til , og huske til eftertiden
Earth cache
Earth-cachen omhandler natur skabte geologiske fænomener. Det kan være en stor sten der er transporteret vha. en gletsjer til Danmark under istiden.
Et eksempel kunne være https://coord.info/GC24FKW der fortæller om Bulbjerg.
Ofte får Earth-cacher mange Favorit point og der er ikke så mange af dem.
Der er ikke en fysisk cache eller log bog, men en opgave med spørgsmål der skal sikre at du har lært noget omkring stedet som cachen omhandler. Svarene sendes til cache ejer og ikke i loggen. Du må logge cachen selvom dine besvarelse ikke er helt rigtige. Så vender cache ejer tilbage og guider dig til at du finder frem til det rigtige svar.
Letterbox
Letterboxen er en fysisk cache der indeholder et stempel og som kræver et du signerer med dit eget stempel eller fingeraftryk efter blækdyp af finger. Du skal også bruge Letterboxens stempel i din egen logbog. Du finder Letterboxen udfra en fortælling der kunne minde om når du spørger nogen om vej til cachen uden at skulle bruge gps’en til andet end start punktet. Undervejs kan du skulle bruge gps’en til at gå nogle meter eller skridt i en bestemt retning.
Event cache
Event cachen er en cache type hvor Geocachere kan tilmelde sig og logge den efterfølgende. Det er et social arrangement hvor man møder andre geocachere. Event’er kan vare fra 30 min til flere dage. Et Flash Mob Event varer kun 15 minutter hvor man pludselig ser en masse geocachere gøre noget fælles som andre mennesker undrer sig over. F.eks tager hatte på eller blæser sæbebobler. Herefter mødes de bagefter et aftalt sted for at grine af og snakke. Derved overholdes de 30 minutter. Cachen arkiveres på et tidspunkt efter eventet er afholdt. Læs mere under eventer.
Wherigo
Denne cache downloades som en “Cartridge” fra wherigo.com til en smartphone med en speciel APP installeret eller en ældre håndholdt GPS med Wherigo player indbygget. Alt efter hvilken “Builder” der er anvendt til at programmere Wherigo’en kan det være fra en simpel guided rundtur med spørgsmål til et mere avanceret med samle virtuelle ting sammen og meget andet.
Virtual
Den virtuelle er ikke en fysisk cache og opgaven kan være at tage et billeder på et bestemt sted ved koordinatet hvor f.eks. dit geocacher navn er med eller dig selv.
Man kan ikke længere oprette virtuelle cacher men man kan stadig finde de der er.
Webcam
er ikke en fysisk cache. Her skal du vise et billede af dig selv taget med et webcam fra det pågældende sted. På limfjordsbroen kan du som eksempel hver 5 sekund se et opdateret webcam billede på internettet. Få en eller dig selv til at tage billedet fra linket når du er der. Brug evt egen mobil tlf eller laptop.
Adventure Lab cacher kører i et helt andet miljø end andre cacher fra Geocaching.com. Du installerer Adventure Lab app’en og bruger dit Geocaching.com brugernavn og password for at “spille” AL’en .
En standard Adventure Lab har 5 steder du rent fysisk skal besøge og hvor du skal besvare spørgsmål for at komme videre på ruten.
Når alle spørgsmål er besvaret korrekt kan der være en bonus cache som du får koordinater til. Hver koordinat tæller som et fund. Dvs en rundtur kan give 6 fund på din statestik. I særlige tilfælde kan der til events ligges Adventure Lab cacher ud med flere koordinater der skal besøges.
Cache ejer kan ikke læse din log på samme måde som andre cache type. Læs mere her : Adventure Lab