Begynder

Begynder post thumbnail image

Kom hurtigt i gang

Geocaching hjælp – Til dig der er nybegynder og som gerne vil ud og prøve Geocaching i sin enkleste form.

Klik :  For øvede For erfarne

Du finder en “skat” ved hjælp af en GPS modtager. Det kan være en robust Garmin outdoor GPS modtager eller en Iphone eller Android baseret mobiltelefon .

Geocaching med mobiltelefonen
Geocacher der anvender mobiltelefon til geocaching

Når skatten er fundet og du holder den i hånden skriver du dit Geocacher navn i papir logbogen og datoen.

Micro geocache
Micro geocache

Herefter logger du som fundet i Groundspeak APP’en eller på Geocaching.com hjemmesiden. Du bestemmer selv om du vil logge “elektronisk” med det samme eller når du har bedre tid. Skatten kaldes i daglig tale en “Cache” og udtales “kasch”.

Du kan her på Geocaching hjælp siden se hjemmelavede undervisningsvideoer på ca 2 minutter. Hver video viser hvordan du f.eks. opretter dig som bruger og hvordan du installerer og bruger APP’en til skattejagt: Klik her for Videoer!

Skatten

Cachen består af en (vandtæt) beholder hvor i der er en papir logbog og måske! et skriveredskab. Den er ikke gravet ned men kan være skjult under grene og blade.

Geocache
Eksempel på en Geocache

Derudover kan der være forskellige bytte ting til en værdi under 5 kr pr styk og signatur ting. Signatur ting er noget en besøgende har lagt som tegn på at vedkommende har været der. F.eks den samme lille plastic figur som andre geocachere efterhånden ved hvor kommer fra. En signatur ting er en bytte genstand eller en gave til cacheejer. Nogle geocachere samler på disse.

Geocoins

I Geocaching er der mange finurlige nye ting ting at lære. I cachen kan der f.eks være sporbare Geocoin’s eller Travel Bug’s som du ikke må beholde, men som du gerne må hjælpe videre til den næste skat alt efter hvilken mission de har.

Geocoin
En geocoin kan designes på flere måder

Når du har fundet cachen skriver du dato og dit geocachernavn i papir logbogen der ligger i cachen og ligger den tilbage på sammen måde som du fandt den. Man ser tit at nybegyndere ikke synes det kan være så vigtigt og genplacere præcist og så “vandrer” cachen længere og længere væk fra den oprindelige placering indtil nogle melder den som ikke fundet (DNF).
Du bestemmer selv hvornår du logger den elektronisk og du kan evt. skrive en længere besked hvis du har lyst. Du kan ved samme lejlighed skrive hvad du ligger i cachen og hvad du tager ud. Personligt kan jeg godt lide at sætte mig ned og logge den online med det samme. Jeg skriver aldrig bare “fundet” eller laver et “F” eller en smiley. Det er i min verden “No Go”. De cacher der har givet gode oplevelser undervejs venter jeg med at logge elektronisk til jeg kan sidde i ro og mag og skrive en lidt længere hilsen. Her giver jeg også gerne et favorit point i forbindelse med logningen. Det er point alle optjener for hver 10. Cache man finder og som får cachen til at skille sig ud i mængden så andre også kan se at den er værd at besøge.

Husk: Du skal logge begge steder før det tæller som et fund. Cacheejere tjekker af og til papir loggen op mod on-line loggen for at forhindre sofa-logning..

Vær diskret eller kom igen senere

Du må ikke vise “mugglere” (folk der ikke er Geocachere) cachen. Derfor skal du vente til der er klar bane, eller finde den på en diskret måde der ikke afslører cachen F.eks. kan der være placeret en cache under en bænk i byen. Hvad vil du gøre for at logge den i smug? Du vil opdage at det kan være nødvendigt at indvie mugglere lidt i hvad Geocaching er og hvad du laver hvis din adfærd virker mistænkelig.

Sådan opretter du dig som Geocacher

Brug 5-10 minutter på at se videoerne så er du klædt godt på til at komme hurtigt i gang med skattejagt.

Valg af Geocacher navn

Man bruger sjældent sit rigtige navn som brugernavn. I stedet vælger man et navn hvor man er anonym og som let kan udtales og huskes af andre, hvis man eksempelvis skal deltage i events på et tidspunkt.

Sørg for at vælge et du vil beholde længe da navnene har det med at hænge ved i folks bevidsthed og i logbøgerne.
Eksempler på brugernavne: GretheDK, Geooplevelser, Gade, Stoholmerne, TeamHansen. Man kan ikke længere bruge mellemrum og specialtegn såsom * og _.

Man skal skrive i logbogen

– for at have fundet cachen hvis det da er en type der kræver dette.
Det er ikke nok at have set den i toppen af et træ, og har du glemt din kuglepen og der ikke er noget i cachen at skrive med så kan du ikke logge den som fundet.

Vær diskret og ordentlig

Det er ikke velset at tage en cache frem fra skjulet hvis dette afslører gemmestedet for andre der ikke er Geocachere. Så venter man eller kommer tilbage på et andet tidspunkt.

I den elektroniske log må du gerne skrive mere end bare “Fundet” eller “TFTC” (Thanks For The Cache). Der er flere der læser din log inden de beslutter sig for at besøge cachen. Cacheejere vil sikkert også gerne læse dine oplevelser.

Man ligger cachen tilbage på samme måde som da man fandt den.

Man efterlader ikke mad eller drikke der tiltrækker dyr eller kan rådne og være en ulækker oplevelse måske 5 måneder senere.

Man “bytter fair eller lader vær’ “. Man ligger ikke en grankogle, sten eller andet uden reel værdi i, som bytte for et viskelæder. Tag noget med hjemmefra og vær gavmild.

Man beholder ikke Geocoins eller Travel bugs for længe. Man sender dem videre indenfor 2 uger på deres mission eller ligger dem i en velbesøgt cache hvis man har fået den med og ikke kan gøre andet.

Man passer på området og efter lader kun fodspor. Ikke f.eks slik papir eller brækkede grene eller endevendt cache område fordi man ikke kunne finde cachen.

Find mindst 20 (gerne flere) cacher inden du selv gemmer en. Spørg dig selv om du ville være glad for at finde dette sted eller type af cache beholder. Hvis ikke så find på noget bedre.

Man spoiler (afslører) ikke en cache overfor andre. Hverken i log eller når man er sammen med andre. Glæden ved at blive overrasket over en speciel cache må ikke tages fra kommende findere fordi nogen taler over sig. Man risikerer også at Cache ejer nedlægger cachen.

Beholder størrelser indenfor Geocaching

Micro

Nano geocache

Nano

En lille nano med i logbogsrulle indeni.

Micro geocache

Micro

En micro lavet af et filmhylster. Den er følsom over for fugt

Fortsæt til næste afsnit

Klik her for at komme videre til Geocaching afsnittet for de mere øvede klik!